Gökyüzü Ülkesi, Moğolistan
Gökyüzü Ülkesi
Moğolistan Asya kıtasının doğusunda yer alır ve güneyinde Çin'e, kuzeyinde ise Rusya'ya sınırdır.Aynı zamanda 1.564.116km yüz ölçümüyle dünyanın en büyük ülkelerinden biridir.Herhangi bir okyanusa kıyısı olmamasıyla birlikte karasal iklime sahiptir.Kış aylarında Sibirya etkisi görüldüğü için ülkenin başkenti olan Ulan Batur, dünyanın en soğuk başkentlerinden birisidir.Ancak yaz ayları uzun geçtiğinden ülke, masmavi gökyüzüyle özdeşleştirilmiş ve Moğolistan Gökyüzü Ülkesi olarak tanınmıştır.
Moğolistan kültürel , mimari ve doğal zenginlikler taşıyan bir coğrafyaya sahiptir .Güneyinde bulunan dünyanın en büyük çöllerinden biri olan Gobi Çölü, Ulan Batur'a yakın Gorkhi Terejli Ulusal Park'ında Budist Manastırı ve başkentte yapılan geleneksel Naadam festivalleri kültürel zenginlikten çok bir miras izi taşır.
Peki Naadam Festivali nedir?
Naadam Festivali Cengiz Han'ın izlerini taşıdığı ve "Gökyüzü Ülkesi " olarak adlandırılan Moğolistan'ın Ulaanbaatar kentinde halk tarafından düzenlenen şenliktir.Yerel halkı tarafından "erkek gurvan naadam(erkeklerin üç oyunu)" olarak adlandırılan bu festival, dünyaca Naadam Festivali adı ile kabul edilmekte.Ayrıca 2010 yılından itibaren, UNESCO tarafından dünya kültürünü korumak adına büyük önem verilen bir festivaldir.
Gökyüzü Ülkesi ve Naadam Festivali'nin Tarihi
Dünya tarihinde en büyük askeri liderlerinden birisi olarak kabul edilen Cengizhan, kendi döneminde girdiği hiçbir savaşı kaybetmemiş, Orta ve Güney Asya coğrafyasının hakimiyetini eline almış ve tüm dünyayı etkisi altına alan gücü elde etmiştir. Cengiz Han, sahip olduğu savaşçı kimliğini ve hakim olduğu bozkır geleneğini Moğolistan halkına miras olarak bırakmış ve halk, kültürel miraslarına sahip çıkmıştır.
Naadam festivalinin tarihsel süreci Cengiz Han ile başlar. Cengiz Han döneminden itibaren savaştan zaferle dönüldüğünde, generaller güç ve yetki elde ettiğinde, ve Hanlar iktidara geçtiğinde törenler ve kutlamalar yapılıyordu. Yerel adı "Erkek Gurvan Naadam" yani "Erkeklerin Üç Oyunu'' adlı oyunda geçen üç oyun ise; Güreş, Okçuluk ve Atçılıktır. Bu spor müsabakalrının amacı askerleri savaşa hazırlamak ve bozkır geleneklerini devam ettirmekti.Ancak zamanla bu festivaller, sadece askeri olarak değil ritüel törenlerine ve düğün gibi kutlalamalara da yer vererek yüzyıllar boyunca geniş çaplı geleneksel bir festival haline gelmiştir.Hatta 1921'de Moğolistan Çin'den ayrılarak bağımsızlığını kazanmalarıyla birlikte her yıl Naadam festivalinde bağımsızlıkları için kutlamalar yapmaktadırlar.
Günümüzde Naadam festivali, dünyanın pek çok ülkesinden ziyaretçileri ağırlayarak, kültürel zenginliklerini ve askeri hünerlerini ziyaretçilerine tanıtma şansı bulmaktadır.. Özellikle son yıllarda Moğolistan, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören ve turizm dünyasında ün kazanmış önemli bir merkez haline gelmiştir.
Moğolistan'a ilk defa gelen bir ziyaretçinin dikkat etmesi ve bilmesi gereken şeyler nelerdir ?
Iklim Şartları
Özellikle iklim şartları konusunda dikkat edilmesi gerekir. Çünkü Moğolistan, Karasal iklime sahip olmasından dolayı kışları rüzgârlı ve kar yağışlı, bahar aylarında ılık ve yağmurlu, yaz ayları ise sıcaklıkta ani bir yükseliş görülebilir. Ayrıca ülke geneli Sibirya soğuklarından etkilendiği için kış aylarında hava oldukça soğuk geçer. Bu sebeple Moğolistan'a gelen bir ziyaretçi sıcak iklimden gelmişse, yanında bulunduracağı giysi ve eşyalar konusunda tedbirli olması tavsiye edilir. Ancak Naadam festivali yaz ayında yapıldığı için (11-15 Temmuz) hava kışa nazaran daha sakindir ve ani sıcaklık yükselişi dışında ziyaretçi, festivalde keyifli vakit geçirebilir.
Konaklama
Moğolistan'ın merkezi Ulaan Batur'da geniş bir konaklama yelpazesi vardır. Bütçeye ve zevke uygun konaklama mekanı bulmak mümkün.Lüks ve orta bütçeli otellerinin yoğun olduğu yerler şehrin ana merkezi Sukbhabatar Meydanı'nın etrafıdır. Aynı zamanda merkeze çok uzak olmayan Barış Caddesin'de de birçok konaklama yeri bulunmaktadır.
Para Birimi
Moğolistan'ın para birimi Moğolistan Tugrikidir.(MNT)
Yemek Kültürü
Moğolistan mutfağında en temel besin kaynağı ettir. Koyun başta olmak üzere ; keçi, at, deve ve Tibet öküzü tercih edilen etlerdendir. Pirinç, un ve patates ve soğanın çokça kullanıldığı ülke mutfağında, yeşil sebzelere pek yer verilmez.En ünlü yemekleri et ve pirinçden yapılan Özbek Pilavı ve erişte çeşidi olan Lag'mandır. Lezzet arayan ziyaretçiler için Moğolistan mutfağı vazgeçilmez bir tercih olacaktır.
Talep Formu